fbpx
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Er zijn genoeg mensen die NLP coaching of zelfs een NLP opleiding hebben gehad waarbij resultaten uitbleven. En dan komt de gedachte: “NLP werkt niet.” en dat is heel begrijpelijk. 

 

Om te begrijpen hoe, daarvoor zal ik eerst antwoord geven op de vraag: “ Wat is NLP?”. NLP  betekent, Neurolinguïstisch Programmeren. Vertaald: zenuwcellen taal programmeren. NLP geeft ons inzicht in hoe ons brein geprogrammeerd wordt. Door te ontdekken hoe dat programmeren plaatsvindt is het mogelijk om op het programma invloed uit te oefenen. 

 

Door alles wat we in ons leven meemaken, programmeren we altijd ons onderbewuste. Hoe dan ook, daar kunnen we niet om heen. Met de uitspraak: “NLP werkt niet” zal dan ook niet bedoeld worden dat het programmeren van ons brein werkt  maar het bewust beïnvloeden van het brein tijdens een NLP sessie/traject niet effectief was. But don’t kill the messenger. NLP kan slechts als methodiek worden ingezet hoe het wordt ingezet zegt meer over de persoon die het inzet dan de methodiek.

 

Ondanks overeenkomsten in de werking van onze breinen is ieder brein uniek. Als coach is het van belang om je altijd bewust te zijn van het unieke brein van de cliënt. Wat bij de ene werkt, hoeft bij de ander niet te werken. Zo kunnen mannen over het algemeen makkelijker en sneller herkaderen dan vrouwen. Als een man een situatie vervelend vindt, kan die anders naar de situatie gaan kijken. Als hij door anders naar de situatie te kijken nu ook de voordelen van de situatie kan zien, wordt het gevoel over het algemeen ook positief. Anders naar een situatie gaan kijken heet in de coaching herkaderen. Herkaderen kan heel effectief zijn maar ook grote problemen opleveren. Dit probleem ontstaat als het brein de nieuwe kijk gaat uitdragen maar het gevoel het er niet mee eens is. Dit gebeurt veel bij vrouwen. Er ontstaat innerlijke weerstand en discussie. Er ontstaat een innerlijke disbalans! En dan werkt NLP niet. Waarschijnlijk ben je zelfs nog verder van huis. 

 

Nog een grote misser bij het inzetten van NLP is als bij mensen met een spaghetti brein 1 situatie tegelijk wordt aangepakt. Bij een spaghetti brein zijn op dieper liggend niveau meerdere triggers met elkaar verbonden. Dit is eenvoudig te herkennen bij mensen die oude koeien uit de sloot blijven halen of van het ene verhaal in het andere verhaal rollen. Ruim je bij deze mensen maar 1 dingetje op zal dat een tijdelijk gevoel van verlichting geven. De problematiek keert alleen net zo hard weer terug. Ook hier gaat het om een onjuiste manier van inzetten van NLP.

 

Het is dus niet zozeer dat NLP niet werkt maar dat de NLP methodieken die op de juiste manier worden ingezet en het gewenste effect uitblijven. Het uitblijven van het resultaat komt door:

  1. De methodiek wordt op de cliënt geplakt in plaats van te kijken naar het unieke brein van de cliënt en daar een passende methodiek bij te zoeken. 
  2. Er wordt geen rekening gehouden met de gevoelswereld van de cliënt. 
  3. Er wordt niet gekeken naar verbanden tussen verschillende issues.

Lees ook: Tough love  – over grenzen stellen.

 

Kom er achter wat voor jou werkt!

 

Een juiste aanpak afgestemd op jou levert prachtige resultaten Wil jij weten hoe NLP wel je werkt?

Neem nu direct contact met mij op!

Belinda

Gratis Ebook 'Vrouw Zijn'

 

Ja, ik wil het gratis Ebook ontvangen. 

GDPR toestemmig

Het is gelukt!

Pin It on Pinterest

Share This
×